Ishockey

Skellefteå AIK vann seriefinalen

2:04 min

Efter total dominans i två perioder av Skellefteå var HV nära att komma ikapp i slutrundan. Men Saik vann seriefinalen.

 Det blev en blixtrande inledning för Skellefteå. Redan efter 21 sekunder låg pucken bakom Daniel Larsson i HV-målet. Målskytt elitseriens målkung Mikko Lehtonen.

HV drog sedan på sig ett par utvisningar och fick en jobbig matchinledning. En av Skellefteås andra stjärnor, Joakim Lindström utökade ledningen under en av dem.

HV reducerade, men Yared Hagos utökade till 3-1 innan första perioden var över.

– Skellefteå känns kvickare och rappare, tyckte Radiosportens kommentator Peter Sundkvist.

I början av andra utökade Skellefteå till 4-1 och matchen verkade över.

– Just nu är det bara ett lag på banan. HV har oerhörda problem, Skellefteå dominerar med kraft och finess. Skellefteå har haft stor lekstuga och leder skottstatistiken med 11-2. Som Skellefteå spelar nu är man Sveriges bästa lag, tyckte Peter Sundkvist i slutet av mittenperioden.

Men HV fick en tidig reducering i slutrundan och sedan drog Skellefteå på sig utvisningar. När Joakim Lindström fick matchstraff kunde HV reducera på nytt i numerärt överläge.

När HV plockade ut målvakten i jakten på kvittering kunde dock Skellefteå stänga matchen med mål i tom kasse.

– Skellefteå är det klart bättre laget i två perioder, men utvisningar skapade spänning i den tredje, sammanfattade Peter Sundkvist.

Skellefteås Yared Hagos tyckte att de var aggressiva och spelade bra över hela banan i två perioder. Sedan kom utvisningarna.

– Ett skickligt lag som HV utnyttjar de situationerna så det blev en jämn match till slut. Men tittar man på fem mot fem-spelet var vi bättre, säger han till Radiosporten.

HV:s tränare Janne Karlsson var inte nöjd med de två första perioderna.

– Det tar styggt i skallen på killarna, vi var alldeles för delaktiga i deras mål. Vi är där vi ska vara men är ändå inte där. Mot Skellefteå på hemmplan får du det tungt om du bjuder på de bitarna, säger han till Radiosporten.

Radiosportens Peter Sundkvist valde lagens lirare:
Skellefteå: Fredrik Warg
HV 71: Kamil Piros

 Skellefteå-HV 71 5-3 (3-1, 1-0, 1-2)
Första perioden: 1-0 (0.21) Mikko Lehtonen (David Rundblad, Johan Alm), 2-0 (7.45) Joakim Lindström (Ville Koistinen) spel fem mot fyra, 2-1 (13.33) Martin Thörnberg (Kamil Piros, Andreas Falk) spel fem mot fyra, 3-1 (17.19) Yared Hagos (Joakim Lindström, Johan Forsberg).

Andra perioden: 4-1 (5.05) David Rundblad (Mikko Lehtonen, Joakim Lindström) spel fem mot fyra.

Tredje perioden: 4-2 (2.44) Kristopher Beech (Pontus Netterberg, Mikko Luoma) spel fem mot fyra, 4-3 (10.47) Daniel Grillfors (Kamil Piros, Pasi Puistola) spel fem mot fyra, 5-3 (18.52) Mikko Lehtonen mål i tom kasse.

Skott: 31-23 (11-7, 11-2, 9-14).
Utvisningar Skellefteå: 7x2, 1x5, 1 matchstraff
Utvisningar HV 71: 7x2.

Domare: Ulf Rönnmark, Stockholm, Niclas Johansson, Södertälje.
Publik: 5 183.

Scorecenter elitserien - statistik och skytteliga

Johnnie Lager
johnnie.lager@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista