Västerbottens län

Bättre stolar räddar ryggen

Bättre stolar skulle förbättra Skogsmaskinförarnas arbetsmiljö. Skogforsk har testat sex skogsmaskinstolar och testerna visar att möjligheterna att anpassa stolen till olika förare kan bli bättre och enklare.

Snabba och enkla sätt att ändra stolens inställningar är ett av de effektivaste sätten att förbättra arbetsmiljön och minska risken för ryggsmärtor och axelskador hos skogsmaskinförare.

Utvecklingsmöjligheterna för att förenkla stolarnas inställning är stora. Idealet vore elektriska inställningar med ett minne som kan lagra inställningarna för respektive förare. Det är en teknik som redan finns i lastbilar och personbilar. Möjligheten att variera mellan sittande till stående arbetsställning är också ett starkt krav.

- Vi har en idé om att vissa arbetsmoment som till exempel terrängkörning skulle kunna utföras stående. Vår första pilotstudie visar att det skulle kunna minska vibrationerna med upp till 20 procent. Men det kräver att man utvecklar nya stolar och att maskinhytterna förändras så att det går att stå upp, säger Petrus Jönsson forskare på skogforsk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista