Umeå

Umeå centrum byggs om

1:44 min

Balticgruppen har stora planer för Umeå centrum och hittills har signalerna från politikerna varit positiva. Det gäller kvarteret Forsete där bland annat Kungspassagen ligger. Hela kvarteret ska byggas om och funkishuset Thornbergska hotas att rivas för att ge plats för ett nytt höghus.

– Jag tycker det är synd att det blir väldigt mycket höghus, men framförallt tycket jag det är ett vackert hus och ett gammalt hus så det finns ju mycket som borde bevaras, säger Gerd Sjögren om planerna på att riva Thornbergska.

– För min del spelar det ingen roll. det som blir bäst för alla parter är väl det de ska göra tycker jag, säger Lars Vikdal.

– Jag tycket det låter spännande med den här nya ombyggnaden och vad det kan bli för någonting, men det är ju alltid tråkigt när man river gamla hus, så det är lite tudelat måste jag säga, säger Anna Motander.

Det är stora förändringar som planeras i kvarteret här i mitt i stan med dubbelt så stora ytor som nu för handel, kontor och annat. Stora delar av fastigheten ska få två våningar till och där Thornbergska står idag planeras ett tretton våningars höghus. Åsa Ögren, Socialdemokrat och byggnadsnämndens ordförande är entusiastisk.

– Det här är nog något av de större utvecklingsprojekten som jag har varit med om som byggnadsnämndsordförande. Så det är en genomgripande upprustning utav kvarteret som är A-läge för handeln i Umeå centrum.

Planen ska ställas ut för allmänheten i mars och i slutändan är det fullmäktige som avgör hur det blir. Men hittills har politikerna varit positiva och i veckan stod det klart att en majoritet av politikerna i byggnadsnämnden säger ja till att riva Thornbergska. Åsa Ögren vill hellre satsa på den stora ombyggnationen än bevara det funkishuset.

-- I vissa fall så  tycker jag det är på en plats och det är befogat att man verkligen ska jobba med bevarande och på andra ställen så får det ge vika för att skapa nya förutsättningar för byggnationer och här är just en sådan plats, säger Åsa Ögren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista