Kommunals strejk uppskjuten

Inom den privata vården kan 120 av Kommunals medlemmar tas ut i strejk nästa vecka. Enligt de lokala fackliga företrädarna handlar konflikten om lönerna - högre löner skulle ge ökad status och bättre jämställdhet.

I länet berörs ungefär 120 personer av den pågående vårdkonflikten. Det är mer än 20% av landets totalt 400 berörda medlemmar.

Förra gången det var konflikt handlade det om kommunal i stort men nu gäller det alltså de privatanställda inom vårdsektorn där löneutvecklingen inte ökat i samma takt som Kommunals övriga medlemmar.

Lönen är avgörande om vårdjobben ska bli framtidsjobb, anser facket. Det är viktigt att få en status på yrket vilket är akut om vi ska få någon som vill jobba inom vården i framtiden, det säger Glenn Sjöström också han sektionsordförande i Kommunal Västerbotten.

- En mansdominerad grupp skulle aldrig gå ut och jobba för 13.000 men det kräver de här att vi ska göra.

Strejken har skjutits upp till mitten av nästa vecka - för fackförbundet Kommunal har fått ett bud från arbetsgivarna Vårdföretagarna. Det budet ska man nu ta ställning till under midsommarhelgen.

På måndag klockan 14 ska Kommunal lämna sitt svar. Under tiden har alla konfliktåtgärder avbrutits.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista