Umeå

Åtal för Mariehemsmordet i dag

0:31 min

Den 22-årige man som misstänks för mordet på Mariehem i höstas åtalas idag misstänkt för mord och brott mot griftefrid. Åklagaren ser mordet som ett rånmord och mannen har nu erkänt brottet, det säger kammaråklagare Stina Westman.

– Han har berättat att han har utdelat knytnävsslag, att han utdelat slag med ett järnföremål, att han har skurit offret med kniv och att han antänt kroppen, säger kammaråklagare Stina Westman.

– Tidigare under utredningen har han inte lämnat hela den berättelsen, men vid förhör i tisdags så berättade han om de omständigheterna.

Så nu har han då egentligen erkänt mordet?

– Jag uppfattar det som ett erkännande, ja, säger Westman.

Det var lördagen den 16 oktober i fjol som en man i femtioårsåldern hittades död efter en brand i sin lägenhet på Mariehem.

Polisen fattade misstankar om mord och i slutet av november hittade man fram till 22-åringen. Han har sedan i förhör efter förhör förnekat mordet. Men han har berättat att han var hemma hos den mördade den där lördagen för att köpa sprit och att han misshandlat mannen så svårt att han svimmade.

Nu i veckan tog mannen själv via sin advokat kontakt med polisen och sa att han hade mer att berätta. Den här gången erkände han hur han mördat mannen och tänt på kroppen. Varför det slutade så har han däremot inte kunnat redogöra för.

När det gäller motivet säger Kammaråklagare Stina Westman att hon ser det som ett rånmord.

– Det motiv som vi har kunnat se är att det har funnits en tanke hos den misstänkte att kunna tillgripa pengar från det här offret.

Hur ser du på bevisläget?

– Utifrån det här ser bevisläget gott ut, enligt min bedömning, säger kammaråklagare Stina Westman.

Mordet på Mariehem

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista