Lycksele

Finska gruvan är bolagets överlevnadschans

Gruvbolaget Lappland goldminers i Lycksele krymper och gör besparingar för att överleva. Hittills har Lappland Goldminers kunnat expandera med riskvilligt kapital men nu kan bolagets framtid hänga på att den enda gruvan i drift, den i Finland som går bra.

Lappland Goldminers är ett mycket litet gruvbolag med stora planer. Det är planerna som gjort bolaget känt. Många har velat vara med och satsa pengar på Fäboliden, Europas största guldgruva var det tänkt.

Men vid jultid berättade bolaget att projektet bantas rejält. Guldhalterna är låga och bankerna tror inte att gruvdriften kommer att löna sig. I en boksutskommentar igår berättar vd:n Kjell Larsson att det rekordhöga guldpriset inte räcker för att göra bankerna mer välvilliga att låna ut pengar till projektet.

Men Pahtavaaragruvan norr om Rovaniemi fungerar och det är det är pengar som behövs i Lappland Goldminers nu. 2011 blir något av ödesår för Lappland Goldminers. Ska man lyckas överleva med den finska gruvan som inkomstkälla och finns det några finansiärer kvar som tror på Fäbolidenprojeket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista