1 av 3
Möbelkubben är bara drygt hälften så lång som en vanlig stock. Foto: Örjan Holmberg/SR
2 av 3
Skördarföraren Kent Hjalmarsson är en av de första att avverka möbelkubb. Foto: Örjan Holmberg/SR
3 av 3
Virkesköparen Erik Alnersson på Sveaskog behöver hitta tusentals träd som passar till möbelkubb. Foto: Örjan Holmberg/SR
Inlandet

Möbelkubb lyfter inlandsskogsbruk

Erik Alnersson virkesköpare hos Sveaskog
2:35 min

Nu har skogsavverkningen av ett helt nytt virkessortiment startat i inlandet. Möbelkubb är korta tallstockar som ska förädlas till färdiga IKEA möbler i Lycksele. Det rör sig om stora virkesvolymer som istället för att skickas till industrin vid kusten slutförädlas lokalt i inlandet.


Här läggs en av de första virkeshögarna med möbelkubb upp:

Fakta möbelkubb

Möbelkubb är en tallstock som är 2,6 m lång med en toppdiameter mellan 11 och 20 cm. Till möbler krävs friska kvistmärken som är inväxta i veden. Kvistarna dör nedifrån när tallen växer och när de döda kvistarna sitter kvar blir virket för skört för att användas som möbelvirke. Däremot kan kärnan i den nedre delen av trädet användas. En gallring i en 50-årig tallskog väntas ge ett utbyte av ca 60% möbelkubb men även i en slutavverkning kan toppar av träden komma till användning. Sågen i Glommersträsk har byggts om för att såga möbelkubben som sedan limmas ihop i Malå. Träskivorna blir möbler i Lycksele där de direkt lastas på tåg eller bil för transport till IKEA-varuhus.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".