Foto: Maria Kabatanya/SR.
Mat & miljö

Fler ekologiska mjölkbönder behövs

Fler ekomjölkbönder behövs
1:28 min

Bristen på ekologiska mjölkproducenter i området börjar bli alltmer påtaglig. Nu försöker mejeriföretagen locka med bättre betalt och statligt stöd för att få mjölkbönderna att ställa om.

– Vi försöker att få den traditionella mjölkbonden att ta steget över, säger Bo Rasmussen, vd för Norrmejerier.

Ifjol noterade Norrmejerier att påtagligt ökat intresse för ekologiska produkter. 29 procent närmare bestämt.

– Det handlar om två grupper, säger Rasmussen, dels kommuner och landsting som försöker att nå målet på ett 25 procentig ekologiskt innehåll men sedan också från allmänheten. Allt fler idag frågar efter bland annat ekologisk mjölk.

Det är ett 20-tal av Norrmejeriers knappt 500 medlemmar som levererar ekologisk mjölk. En av dom är Lars-Erik Strandberg från Moliden utanför Örnsköldsvik. Totalt har han drygt 20 mjölkkor i besättningen.

– Jag gick över och blev kravbonde för tre år sedan. Det mesta har gått bra men den här ansamlingen av papper och tillstånd har varit jobbig.

Enligt Bo Rasmussen, vd för Norrmejerier, kan det ta upp till tre år att klara av den här omställningen.

– Det tar ungefär 2,5 år att ställa om jorden och sedan är det ett halvårs karens på korna innan bönderna blir godkända för att leverera ekologisk mjölk.

Ett bättre statligt stöd och 1.30 kronor mer per levererat kilo mjölk är lockbetet till bönderna.

– Det är bra, tycker Lars-Erik Strandberg, bonde i Moliden. Kunderna vet att man inte har någon skit på åkern och att det inte finns någon antibiotika i den mjölk man köper.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".