Dålig information om flytt av funktionshindrade

Omkring 50 funktionshindrade barn och ungdomar i Umeå och 30 anställda berörs av en stor omflyttning inom Umeå kommuns korttidsboenden. Föräldrar kritiserar socialtjänsten för att informationen var dålig och sen.

Ungefär hälften av ungdomarna och personalen kommer att flytta till ett annat korttidsboende i oktober. Den andra halvan får delvis ny personal och nya kompisar. Omflyttningen beror på att behovet av korttidsboende har minskat.

Socialtjänsten får kritik av Karin Norén Andersson och Olof Andersson, föräldrar till 16-åriga Karolina som bor varannan vecka i korttidsboendet på Sveagatan. Efter flytten skulle hon få längre till skolan och mindre lokaler. Föräldrarna anser att informationen varit obegriplig och kommit sent och därför inte gett de berörda möjlighet att påverka beslutet.

- Man vill ju inte gå ut innan man vet hur det ska bli, för då kan det ju vara att man oroar mer, säger Anders Forsgren, områdeschef på Barn och unga Syd.

- Det är för många att samverka med var och en fullt ut. Men det är jättesvårt med information, säger Anette Westin, placeringskonsulent för Barn och unga Syd.

* Vad säger du till de föräldrar som känner sig överkörda?

- Det här är ett genomtänkt förslag, men tycker man det är fel då måste man diskutera andra lösningar.

* Men Karolinas föräldrar vill ju att deras dotter ska få bo kvar på Sveagatan, kan hon stanna där då?

- Det får vi diskutera med den familjen, säger Anette Westin.

Anders Forsgren medger så här efteråt att socialtjänsten borde haft en träff med föräldraföreningen FUB tidigare under våren för att diskutera omflyttningen med de berörda föräldrarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista