1 av 3
Therese Bäckström trotsar kylan i skidspåret. Foto: Anna Burén/SR.
2 av 3
Malgorzata Sikora åker skidor nästan varje dag. Foto: Anna Burén/SR.
3 av 3
Gunilla Stenmark, tränare i Röbäcks SK, märker ett växande intresse för skidor. Foto: Anna Burén/SR.
VÄSTERBOTTEN

Het vinter för skidor

"Jag älskar skidor"
1:46 min

Denna kalla vinter har längskidorna kommit på modet. Något som märks på länets motionstävlingslopp som lockat rekordmånga i år.

På Nydala i Umeå är Therese Bäckström en av dem som gett sig ut i spåren.

– Jag älskar skidor. När man har varit inne och jobbat en hel dag och får komma ut. Frisk luft och sådana här dagar när solen skiner, det finns ingenting som slår det, säger Therese Bäckström.

Det är många som spänt på sig pjäxorna i vinter. Vasaloppet blev fullt redan i augusti och Tjejvasan hade rekordmånga 8800 tävlade. Också i Västerbotten syns skidtrenden på långloppen.

IFK Umeås stora vildmannalopp hade i år över 370 startande, mer än hundra fler än åren innan. Också Röbäck Ski Marathon hade ovanligt trångt på startlinjen med 280 tävlande jämfört 200 året innan. Gunilla Stenmark, aktiv i Röbäcks SK säger det är hårt tryck i spåren.

– Det ser man om man är ute på helgen att vi har otroligt mycket motionärer i våra spår, så där tycker jag att jag har sett en ökning.

Vad beror det på tror du?

– Dels beror det på att vi har haft bättre vintrar ett par år här och sedan tror jag det hänger i hop med att vi har haft framgångar på seniorsidan med Kalla och Hellner och de här och det ger också tillbaka, folk blir intresserade av skidor och vill gärna prova på själva, säger Gunilla Stenmark.

Leif Persson från Västerbottens skidförbund säger skidåkningen numera också lockar fler kvinnor. Och i konstsnöspåret på Nydala kommer Malgorzata Sikora in efter dagens runda. Hon började åka för två år sedan och nu tränar hon nästan varje dag.

– Det är helt underbart att man kan åka skidor när vädret är så fint. Man rör sig, man är ute i naturen, det är det bästa, säger Malgorzata Sikora.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".