Miljö & hälsa

Tablett tar kål på parasiterna

1:11 min

Under våren kan en tablett som helt renar vatten från alla organismer inklusive cryptosporidium finnas på marknaden. Det är kemisten Jan-Olov Eriksson från Skellefteå som efter parasitutbrottet i Östersund tog upp en sedan några år liggande forskning och som nu har en fungerande substans i tablettform.

– Det dödar allting i vattnet inom tre timmar, cryptosporidium, svampar, amöbor, bakterier av olika slag.

När det tar kål på bakterier och parasiter, är det inte farligt för människor och miljö?

– Nej, det är helt ofarligt, det här är mest miljövänliga och ofarligaste för människan som finns över huvud taget. De är livsmedelsgodkända sedan tidigare, i hela Europa.

Efter parasitutbrottet i Östersund förra året har det pratats mycket om olika varianter på reningsutrustning och bland annat har de nu ett UV-ljus som tar död på ovälkomna organismer i vattnet. Den nya tabletten som ännu inte finns på marknaden ska vara ännu mer effektiv och betydligt enklare att använda för den enskilde.

Omkring 50 miljoner människor i Afrika lider av cryptosporidiumsmittat vatten, säger JanOlov Eriksson, och den här metoden kan komma att bli vanlig även i fattiga delar då priset lär hamna på cirka 1.50 kronor per 10 liter renat vatten.

Ämnena i tabletten är redan kända och får idag användas i livsmedel. Men vilka substanser det handlar om är än så länge en stor hemlighet.

– Tyvärr, det är en liten hemlighet som jag inte kan avslöja i det här läget, säger JanOlov Eriksson.

Gunnar Sandström, professor på Karolinska institutet, har gjort de mikrobiologiska testerna av uppfinningen och säger att det verkligen är sant att det tar död på amöbor och parasiter.

– Dessa ämnen var redan kända men nu har kemisten Jan-Olov Eriksson, lyckats med att sammanföra dem i rätta mängder så att de blir så verkningsfulla.

Inom kort kan vattenreningspreparaten finns på marknaden.

– Så fort jag har lämnat in patentansökan på det här kan produkterna vara ute på marknaden, inom en månad räknar jag med, säger kemisten Jan-Olov Eriksson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista