Tavelsjö

Protest mot förändringar i hemtjänsten

"Det låter helt sjukt"
2:41 min

I Tavelsjö utanför Umeå är byborna upprörda över förändringar som planeras inom vård och hemtjänst.

Dels vill den privata vårdgivaren Carema dra in distriktssköterskemottagningen i byn. Dels vill socialtjänsten att hemtjänstpersonalen ska utgå ifrån Backen inne i stan istället för att vara stationerade i byn.

– Jag tycker det låter helt sjuk. Det kan ju inte vara någon vinst i det, säger Tavelsjöbon Linda Grenvall.

Den personal som jobbar inom hemtjänsten i Tavelsjö bor också i byn, så om blir verklighet av förslaget flyttas utgångspunkten för jobbet till stadsdelen Backen i Umeå. Då innebär det att personalen först ska ta bussen eller egen bil till Umeå, delta i möten och rapporter, hämta en poolbil och åka ut till Tavelsjö. Och vid arbetspassets slut ta poolbilen in till Umeå igen och byta bil, eller sätta sig på bussen.

– Jag kan inte förstå vilket beslutsunderlag de har haft då de tror att det blir billigare att all peronal tar bilen in till stan, tar en annan bil, åker upp brukarna i området... det kan inte bli ekonomi, säger Kerstin Nilsson centerpartist i landstinget nämnd för folkhälsa och primärvård.

– Vi hinner inte bra vård heller, säger Bunmi Singhakhot som jobbar inom hemtjäntsen i Tavelsjö.

– De vi har hand om behöver tid.

Ove Persson, socialdemokrat i kommunens socialnämnd försvarar förlaget.

– Förslaget i sin helhet tycker jag som politiker är bra. Vi ikommer att höja kvaliteten, eller rättare sagt vi kan bättre tillgodose brukarnas önskemål. Det kan väl ingen skattebetalare tycka är fel? undrar han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".