Sovkupé på nattåg. Arkivbild. Foto: Anders Wiklund/Scanpix.
Tågtrafiken

Samlar in synpunkter om nattågen

I maj så ska Trafikverket fatta beslut om nattågens vara eller inte vara. Förslag finns på att dra in ett av de två nattågen till norra Norrland och Trafikverkets ställföreträdande generaldirektör Lena Erixon har besökt Luleå för att diskutera nattågens framtid med kommuner och näringsliv.

– Jag har inte känt mig så grillad däremot har jag fått mycket synpunkter. En hel del frågor men också synpunkter och man har argumenterat varför man ser det viktigt med fortsatt två nattåg, säger Trafikvekets ställföreträdande generaldirektör Lena Erixon.

– Jag tycker också jag fått synpunkter på hur man ser utvecklingen i regionen och vad som kommer att hända här.

Många är kritiska till de planer som finns på att skära ner nattågstrafiken från två till ett tåg mellan Norrbotten och södra Sverige. Höga kritiska röster hörs bland annat från besöksnäringen som inom tio år vill fördubbla sin verksamhet och menar att en neddragning av nattågstrafiken skulle göra det omöjligt.

– Jag tycker det känns som att hon lyssnar på oss, säger Erika Karlsson på turisorganistatonen Kiruna Lappland.

Men spelar det så pass stor roll om det kommer ett eller två nattåg upp till Kiruna?

– Det spelar jättestor roll. Det har både att göra med att våra anläggningar nu säsongsförlänger och för att man ska vara aktuell som ett resmål måste resenären också känna valmöjligheten när det gäller tillgänglighet och kunna välja de tider som passar enligt en tidtabell som fungerar, säger Erika Karlsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".