Hällnäs station. Foto: Mikael Lindmark/Wikimedia.
Hällnäs

Rivningshot väcker protester

"Alla är emot det här"
1:30 min

Trafikverket vill riva järnvägstationen i Hällnäs. Det eftersom byggnaden inte längre behövs för järnvägsdriften. Men det här väcker protester bland bybor.

– Vi blev väldigt upprörda över det här för det här hade vi absolut inte förväntat oss, säger Eva Rohdin i Hällnäs som är en av de som protesterar.

– Alla som jag har träffat på är väldigt emot den här eventuella rivningen och det har startats protestlistor både på nätet och i butiker i Vindeln, säger Eva Rohdin.

Trafikverket har lämnat in en ansökan om rivningslov till Vindelns kommun för att få riva stationshuset i Hällnäs som byggdes 1892.

Men huset har blivit en samlingspunkt i byn. Eva Rohdin leder en studiecirkel om Hällnäs historia och förra sommaren ordnade de en uppskattad utställning i huset. Även i sommar planeras aktiviteter.

Och det är fler som ska säga sitt innan det kan bli något beslut. På Vindelns kommun säger Byggnadsinspektör Anna-Carin Lantto att man skickat frågan på remiss till bland andra Länsstyrelsen, länsantikvarien och Hällnäs samhällsnämnd.

Eva Rohdin pekar på att huset har fått ge namn åt just den här sortens järnvägsstationshus som byggdes på ett fyrtiotal stationer främst längs norra stambanan och mittbanan.

– Den heter helt enkelt Hällnäsmodellen. Många av de andra är rivna så det är viktigt att något av dem finns kvar, tycker vi, säger Eva Rohdin i Hällnäs.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".