Fokus integrationsrankning 2011, Västerbottenskommunerna.
Sverige/Vilhelmina

Vilhelmina botten på integration

Vilhelmina är en av landets sämsta kommuner på integration enligt tidskriftens Fokus årliga kommunrankning. Tidningen har ställt upp sju olika variabler, bland annat flyktingmottagande och ohälsotal.

Listan toppas av Nora utanför Örebro, Vårgårda i Västergötland och Pajala i Norrbotten. Nora är inte riksetta i någon av dem men har en jämnhet som gör att man hamnar högst upp.

– Det är samhället i stort som är förklaringen. Alla känner alla här, det är tryggt och framförallt är föreningslivet väldigt aktivt. Särskilt för barnfamiljer som kommer hit är tryggheten viktig, säger Jenny Belenos, flyktingsekreterare på kommunen.

Efter förra årets ranking besökte integrationsminister Tobias Billström de fem kommunerna som toppade listan och såg likheter mellan dem.

– Mitt intryck var att de uttryckligen jobbade med arbetslinjen som den främsta nyckeln till framgång. De nyanlända blir inte bara ett nummer på socialförvaltningen utan en viktig del av arbetskraften, säger han till tidningen.

I botten Karlsborg i Västergötland - och på näst sista plats Vilhelmina.

Vilhelmina har den högsta arbetslösheten i länet, 11,1 procent i januari. Ungdomsarbetslösheten ligger på 22 procent.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".