1 av 4
För den nya brandbilen räcker det med B-körkort. Foto: Umeå brandförsvar.
2 av 4
Foto: Umeå brandförsvar.
3 av 4
Skummet fastnar och hänger kvar på väggarna. Foto: Umeå brandförsvar.
4 av 4
Conny Qwarforth, Umeå brandförsvar. Foto: Anders Wikström/SR.
Umeå

Smartare brandbil testas i Umeå

Ny brandbil spar på vattnet
1:55 min

Räddningstjänsten i Umeå är en av de första i landet som provar en ny sorts brandbil. Den är mindre och enklare att manövrera och släcker med skum istället för vatten.

Dessutom räcker det med B-körkort för att köra fordonet, något som kan göra det enklare att hitta deltidsbrandmän.
– Det är där tanken föddes. Vi måste ha små bilar, vad kan vi då ha för släcksystem? Pulversläckare? Njae... säger Conny Qwarforth, räddningstjänsten i Umeå, och den brandman som är särskilt ansvarig för de nya fordonen.

Rekryteringen av deltidsbrandmän är ett problem för många kommuner. Det blir inte lättare av att man dessutom ofta vill ha folk med C-körkort. De här små brandbilarna kan minska problemet.

Det är ett förhållandevis litet och snabbt brandfordon som påminner om en minibuss, så det kommer fram där det är trångt. En ensam brandman kan göra en snabb första insats.

Bilen har skumsläckningsutrustning, och bara en mindre mängd vatten med sig. Den användes till exempel vid den fartygsbrand som utbröt i Holmsund utanför Umeå i januari.
– Släckvatten på en båt vill man inte ha för mycket av för då börjar båten luta.

Conny tror också att släckning med skum kan orsaka mindre vattenskador än släckning med vatten, även om man inte har svart på vitt på det än. Tekniken användes när det brann i ett flerfamiljshus på Mariehem i Umeå i oktober förra året men renoveringen är inte klar där än.
Nackdelarna är den begränsade utrustningen och kanske också kostnaden.
– Det kanske är lite dyrare men mycket, mycket effektivare, säger Conny Qwarforth, räddningstjänsten i Umeå.

Peter Öberg
peter.oberg@sr.se
Anders Wikström
anders.wikstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".