BURTRÄSK

Storsatsning på Västerbottensost

Nu är det klart att Norrmejerier gör en stor investering i Burträsk mejeri. Man satsar över 150 miljoner kronor på att bygga ut mejeriet och i det närmaste fördubbla produktionen av Västerbottensost.

En stor del av produktionsökningen ska exporteras.

– Får vi fram 2 000 ton mer kommer säkert 1 500 ton att gå på export, den svenska marknaden kan kanske svälja 500 ton, säger Bo Rasmussen, Norrmejeriers vd.

I dag exporteras bara en procent av de 2 000 ton Västerbottensost som årligen tillverkas i Burträsk. Utlandskunderna finns i USA, Finland och Storbritannien.

Efterfrågan på Västerbottensost har ökat under de senaste åren. 2008 ökade Norrmejerier produktionen av osten med 25 procent.
– Då visste vi inte hur stor marknaden var, vi trodde på 1 700-1 800 ton per år. Nu säljer vi 2 000 ton per år och marknaden är inte mättad än, säger Bo Rasmussen.

I dag står Västerbottensosten för cirka tio procent av Norrmejeriers omsättning. Den tillverkas i byn Burträsk, några mil sydväst om Skellefteå. 25 årsanställda sköter tillverkningen av den anrika produkten.
– Det kanske blir fem-tio fler när utbyggnaden av mejeriet är klar, säger Bo Rasmussen.

Det utbyggda mejeriet väntas stå färdigt 2014.

Per Vallgårda/TT

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".