Inga klara besked om skolskjutsar

Kommunerna får vänta på klara besked om hur de ska göra med skolskjutsar för barn som bor på två adresser. Regeringsrätten har valt att inte ta upp sju fall där föräldrar och kommunen varit oense.

Sedan tidigare finns en dom i Regeringsrätten som säger att barn som bor växelvis hos sina separerade föräldrar har rätt till skolskjuts från båda adresserna. Men fallet gällde en pojke vars föräldrar bodde i samma kommun och i skolans upptagningsområde. Därefter har kommuner, länsrätter och kammarrätter runt om i landet behandlat många fall av skolskjuts med andra utgångslägen, bland annat där föräldrarna bor i var sin kommun. När regeringsrätten nu inte tar upp sju fall betyder det att domen från instansen innan står fast. Till exempel kommer ett barn i Lindesberg nu att få skolskjuts från båda sina föräldrahem. Hem som ligger inom samma kommun, men i olika rektorsområden. Det finns fortfarande ett 30-tal fall som väntar på avgörande hos regeringsrätten, de tas upp först efter sommaren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista