Det har blivit över 200 sidor om lappskattelanden. Foto: Örjan Holmberg/SR
Lycksele

Kartan över lappskattelanden i bokform

Gudrun Norstedt om boken
2:09 min

1600-talskartan över Ume lappmark, kallad Geddas karta, presenteras nu i bokform. Den är den enda i sitt slag som gjordes och en ovärdelig källa till kunskap om samernas historia.

Författaren och journalisten Gudrun Norstedt i Obbola har gjort en omfattande bok om det som kartan kan berätta. Boksläppet skedde under den pågående sameveckan i Lycksele.

Gudrun Norstedt nöjde sig inte bara med att analysera lantmätaren Jonas Persson Geddas karta och dess beskrivning. Hon har också gått igenom all tidigare forskning och forskat vidare själv om vad som hände med lappskattelanden och dess folk. I den östra delen av Lappland bodde enbart skogssamer 1671 då kartan ritades och deras historia är ganska okänd.

Fakta Geddas karta

Jonas Persson Gedda fick uppdraget av landshövdingen i Västerbotten Johan Graan att kartlägga de land som samerna själva hade delat upp mellan sig. Syftet var att hitta lämpliga platser för nybyggare. Gedda och en notarie vid namn Holm vandrade 120 mil i tre månader och följde i princip älvdalarna längs Umeälven, Öreälven och Vindelälven. Drygt 760 terrängnamn anges och de flesta på samiska. 37 land beskrivs och vilken same som betalade skatt för dem. Orginalkartan förvaras på Riksarkivet i Stockholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".