Anette Östensson, ombudsman på Kommunal. Foto: Inga Korsbäck/SR.
Det är fler anställda som haft problem med att få ut sin lön säger Anette Östensson facket kommunal Foto: Inga Korsbäck/SR.
Städvillkor

Städare lurad på jobb

En umeåbo känner sig lurad på utlovat jobb. Han blev förra sommaren lovad städjobb i flera månader men fick sparken redan efter två veckor. Det var förra sommaren som mannen skulle städa studentkorridorer i Umeå.

– Storstädning av studentkorridorer och det var till Bostaden som vi har gjort det här jobbet. Jobbet har vi gjort genom ett privat företag. Från början skulle jobbet ta två och en halv månad, men vi jobbade bara två veckor sedan fick vi sparken, säger mannen.

Det var efter två veckors städning som han och hans vän fick sparken. Mannen säger att de inte fick något anställningsbevis och han fick även ta strid för att få betalt tiden han arbetat. Enligt umeåbon var det tolv personer som städade från början, men bara två fick jobba kvar tiden ut. Att det var fler som städade bekräftar även ägaren till Jamham städ & hemservice, Jamal Hammoud:

– Tre månader förra sommaren, det var intensivjobb. Vi hade många anställda som jobbade, tillfälligt säsongsanställda.

Jamal Hammoud tillbakavisar uppgifter om att anställda sparkats så som mannen berättat för P4 Västerbotten. 

På frågan om företaget hade kollektivavtal då studentkorridorerna städades säger Jamal Hammoud att företaget visst hade det, men när P4 Västerbotten frågar om det verkligen stämmer säger han såhär:

– I början hade jag inte erfarenhet när jag tog över ett företag, det var det. Jag måste tacka för mig, säger Jamal Hammoud och avslutar intervjun och vill inte svara på ytterligare frågor.

Anette Östensson fackförbundet Kommunal är den som haft kontakt med umeåbon och hans vän. Anette Östensson har en helt annan version av händelserna förra sommaren. Dels saknade företaget kollektivavtal och dessutom var det inte bara han som saknade anställningsbevis: 

– I det läget så fanns det andra medarbetare till honom som var ansluten i Kommunalarbetarförbundet och som vi gick in och stödde och hjälpte i deras problematik.

Vad bestod den utav?

– Utifrån hans dilemma så var det detsamma med den personen som vi företrädde. De var inte säker på vad de hade för anställningsförhållanden, löner och så vidare, säger Anette Östensson.

Efter vissa problem så fick mannen ut en del av sin lön, 4 040 kronor för städning av 12 studentkorridorer och kök.

Städföretaget Jamham Städ & Hemservice har funnits sedan 2009. Jamal Hammoud köpte inkråmet av ett tidigare städföretag. Avtalet med det kommunala bostadsbolaget Bostaden om att städa studentkorridorer var ett av två städavtal som ingick i köpet.

Städföretaget som Jamal Hammoud köpte inkråmet av försattes hösten 2010 i konkurs och utreds idag för grov ekonomisk brottslighet och grovt bedrägeri. Jamal Hammoud säger att han inte har något att göra med det företaget. Jamal Hammoud vill inte heller låta sig intervjuas på band om vilka problem hans företag haft efter företagets konkurs och brottsutredning.

I slutet av september 2010 slöt städföretaget Jamham ett kollektivavtal genom arbetsgivarorganisationen Almega och som bland annat innefattar avtal med Kommunal och Fastighetsanställdas förbund.

Reporter Inga Korsbäck

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".