Foto: Örjan Holmberg/SR.
Umeå

Värt tio gånger mer att ha varg än att inte ha

Så mycket är vargen värd
1:40 min

Trots att den svenska rovdjurspolitiken kostar mer än 150 miljoner kronor per år så är det ändå värt fem till tio gånger mer värt att ha rovdjur, tex varg, än att inte ha det. Det visar en enkät-undersökning som docent Göran Bostedt vid Sveriges Lantbruksuniversitet i Umeå har låtit göra.

Du kan själv läsa den vetenskapliga rapport som Göran Bostedt skrivit och andra rapporter som handlar om varg på sverigesradio.se/varg

Det sammanlagda värdet av att ha rovdjur i Sverige, enligt dom uppsatta målen, är fem till tio gånger större än kostnaderna. Det menar alltså Göran Bostedt, som är docent i naturresursekonomi vid Sveriges Lantbruksuniveriet i Umeå.

Vad Göran och hans kollegor har gjort är att skicka ut en enkät till över 11.000 personer för att få reda på hur mycket dom värderar att ha rovdjur i Sverige. 120 kronor per person och år är vad människorna som var med i undersökningen, då 2003, var villiga att betala i medeltal i hela landet. Men betalningviljan skiljer sig - där det finns mycket rovdjur som varg är betalningsviljan lägre säger Göran Bostedt.

Lägst är betalningsviljan i Jämtland, där är man bara villig att betala 57 kroronor per person och år och högst - i det special-undersökta området - är den i Västernorrland, där man är beredd att betala en hundralapp jämt för att ha tex vargen kvar.

Göran Bostedt tror att det är viktigt att man tar hänsyn till ekonomiska aspekter när man utformar rovdjurspolitiken.

Reporter Joacim Lindwall.

joacim.lindwall@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".