Skidanläggning kan stå klar vintern 2005

Nu står skidklubben i startgroparna att sätta igång med skidanläggningen på Vallberget i Tavelsjö utanför Umeå. I går avslog regeringen överklagandena om planerna på anläggningen.

- Vi var ju i princip klara i januari i år också, men det drog ju ut på tiden så offerter och annat hann ju löpa ut, säger Östen Johansson, ordförande i Umeå-Holmsund skidklubb. Han säger att anläggningen skulle kunna stå klar i oktober-november 2005.

Det är en stor anläggning som kommer att byggas, mellan 250 och 400 meter bred och 900 meter lång. När den väl står färdig kommer den att ha två liftar och flera nedfarter.

40 miljoner kronor kommer kalaset att gå på, och anläggningen ska drivas av ett privat bolag. Men vilka som står bakom det är ännu mycket hemligt.

För Umeå-Holmsunds skidklubb, som i vintras var bästa ungdomsklubb på den alpina sidan, kommer backen att betyda mycket.

- Det här är en förutsättning för oss att kunna bibehålla den nivån. Vi hoppas ju att vi ska kunna bli lika dominerande i Sverige på den alpina sidan som Umeå IK är i damfotbollen, säger Östen Johansson.

- Vi får en hyfsad skidanläggning att träna i. Med 150 meters fallhöjd är det jämförbart med Ingemarbacken i Tärnaby.

Det regeringen nu tagit ställning till är detaljplanen för området. Motiveringen till regeringens avslag blir inte offentligt förrän miljöminister Lena Sommestad skrivit under beslutsprotokollet och det beräknas ske om ungefär en vecka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".