Socker bara en av riskfaktorerna

Diabetes hos små barn har ökat kraftigt under de senaste åren. Dålig kost och för mycket mat kan vara en bidragande orsak. Det visar ny forskning från Umeå. Socker är bara en av riskfaktorerna säger Gisela Dahlqvist, professor vid Umeå universitet.

- Sockret är en del av den totala energimängd som är onödig för barn. Om vi ska förhindra en övergödning av barn tidigt i livet så är det just den typen av kostfaktorer som vi ska ta bort, säger Gisela Dahlqvist, intervjuad i P1-programmet Studio 1.

För att ett barn ska få diabetes typ 1 krävs först två saker - en viss uppsättning gener, och en störning i immunsystemet som gör att det istället för att angripa främmande hot som virus och bakterier går till attack mot kroppens egna insulinproducerande betaceller.

Men det förklarar inte varför små barn, 0-4 år, som drabbas av typ 1 diabetes har ökat med 40 procent under en 10-årsperiod. I sin avhandling kom Auste Pundziute Lyckå fram till att kosten spelar in. Barn som är större och äter mer kalorier löper större risk att drabbas av diabetes.

- Den totala mängden mat är det första, att man över huvud taget äter mer än man behöver och har man en skadad betacell så acceleraras skadan av det, säger Gisela Dahlqvist.

Den senaste tiden har vi överösts med rapporter om hur mycket socker vår mat innehåller. Louise Ungert, konsumentföreningen i Stockholm, är kritisk till hur onyttig mat för barn marknadsförs.

- Om man går in i t ex mejeridisken så ser man ju att de här roliga förpackningarna med mycket tecknade gubbar på, det är för söta och feta produkter. Och lite märkvärdigt är det ju att allt medan mejerierna sänker sockerhalten till vuxna pga debatten, så blir den kvar eller ökar t o m när de vänder sig till barn. 

En nyttigare kost, med mindre socker men också mindre fett, skulle vara bra - inte bara för att förebygga diabetes typ 1. Det skulle också minska risken för övervikt, belastningssjukdomar, hjärt- kärlsjukdomar och diabetes typ 2, säger Gisela Dahlqvist - som tycker att man ska börja tidigt med att tala om hälsosam kost.

- Kanske redan på mödravårdscentralerna försöka introducera goda kostvanor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".