Arbetsdomstolens lokaler. Foto: Claudio Bresciani/Scanpix.
Arbetsrätt

Bussföretaget pekar på facket

Nobina anklagar fackordförande
1:44 min

I Arbetsdomstolen har förhandlingarna inletts i tvisten mellan bussföraren Rabih Ballout och bussföretaget Nobina i Umeå. En skrivelse som bussförarna tänkt skicka till företagets vd används nu som ett bevis på illojalitet.

I Arbetsdomstolen har förhandlingarna inletts i tvisten mellan bussföraren Rabih Ballout och bussföretaget Nobina i Umeå. Företaget anser bland annat att Rabih varit illojal mot företaget.

En skrivelse används nu som ett bevis på illojalitet. Ett brev som Nobinas ledning säger att man har fått från facket.

– Arbetsgivaren hävdar att det är fackordföranden Albert Wiklund.

Vad säger han?

– Han blånekar.

Men kan det vara någon annan, någon annan anställd som har gett arbetsgivaren det?

– Det kan mycket väl vara så att man har velat ge fackordföranden skulden för det, säger Rabih Ballout.

Brevet som det hela handlar om var ett utkast från några förare om vad man tyckte var viktiga egenskaper hos en trafikchef.

Peter Eriksson som då var tillförordnad trafikchef och som tidigare hade varit Kommunals fackliga ordförande för förarna var ingen het kandidat bland förarna. Det fanns en oro över att han skulle få tjänsten och förarna tyckte då att det var viktigt att internt föra fram det till Nobinas vd.

– Hur man ser på chefsposten, vilka egenskaper man vill att en trafikchef ska ha. Man skulle skicka den till vd och vad man tycker och sedan så får högsta ledningen göra precis som dom vill, säger Rabih Ballout.

Under förhandlingarna i Arbetsdomstolen som fortsätter idag så kommer Katrine Lindström, som då brevet skrevs var huvudskyddsombud för kommunal och som i media hösten 2008 och i början av 2009 var mycket kritisk till hur Nobina skötte trafiken, att vittna mot Rabih Ballout.

Enligt uppgifter till SR Västerbotten ska Katrine Lindström som idag ingår i Nobinas ledning i Umeå vittna om att Rabih Ballout varit kritisk mot företaget internt.

Vad hände med skrivelsen då, ja den skickades aldrig till Nobinas vd.

– Därför att ledningen reagerade väldigt starkt på det, så man hann inte skicka det till vd förrän jag hade fått en skriftlig varning för det och då blev det aldrig något av det, säger Rabih Ballout.

I Arbetsdomstolen (AD) kommer även Nobinas operativa chef Anna Klebe att vittna emot Ballout om illojalitet. Anna Klebe som i SR Västerbotten i mars 2010 sa såhär apropå att vara öppet kritisk och ha en avvikande åsikt inom företaget.

Men kan man vara öppet kritisk och ha en avvikande åsikt inom Nobina?

– Ja det kan man absolut ha. Det man behöver göra är att man behöver föra en dialog, med oss. Om vi inte får veta saker och det kommer via andra vägar är det svårt för oss att göra något åt det, sa Anna Klebe operativ chef Nobina.

Det var hösten 2009 som Nobina sade upp Rabih Ballout, och det är Kommunal på förbundsnivå som idag för Rabih Ballouts talan i AD. Uppsägningen är ogiltig, anser Ballout och Kommunal.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".