Bränder efter skalvet. Foto: Scanpix
Japan

Umebo på plats i Tokyo

Umebon Carolina Karlsson studerar i Tokyo och berättar om sina känslor efter det kraftiga skalv som drabbade Tokyo på eftermiddagen lokal tid.

– Första sekunderna av skalvet trodde jag att det skulle vara som den förra som inträffade tidigare i veckan som var en svag trea (på Richterskalan) i Tokyo och tänkte inte mycket om det. Men när det började skaka mer så tog jag de försiktighetsåtgärder som vi blev instruerade till att ta när vi kom hit. Flytta ner tunga saker från höga platser, undvika fönster och eller balkonger. Efter det andra stora skalvet var de flesta redan utomhus.

Vad händer just nu?
– För tillfället försöker alla mest få tag på sin familj och vänner men de flesta telefonnäten är nere så många tillitar sig på internet för att få tag på dessa. Själv har jag inte fått tag på alla mina vänner runt landet så jag försöker just nu kontakta dom genom mailfunktionen på telefonen som inte påverkas av att telefonnnäten är nere.

Är husen byggda för att klara jordskalv?
– Huset jag bor i är byggt för att klara jordskalv så det skakade bara mycket. Saker ramlade från bokhyllan och så men inga större skador hände mig. Några vänner hade det värre och i stort sett alla saker i bokhyllor med mera ramlade ner. Några vänner runt i Tokyo har sagt att de sett sprickor i väggar och så. Det brinner enligt tv-rapporter i några byggnader efter skalvet i både Tokyo och Chiba. Tsunamin har nått norra delar av Japan och hus och bilar nära kusten har spolats bort.

Är majoriteten av byggnaderna byggda för att klara jordskalv där du bor?
– I Tokyo så är de flesta byggnaderna byggda för jordskalv särskillt efter Kobe jordskalvet 1995.

Hur många är skadade och döda?
– Inga säkra källor men det sägs att tak har ramlat in och att människor saknas lite överallt i landet.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".