Lennart Holmlund (S), kommunalråd i Umeå. Foto: Peter Öberg/SR.
Umeå

Holmlund tar tillbaka hot om avhopp

Umeås socialdemokratiska kommunalråd Lennart Holmlund dementerar idag det han sa i Ekot igår att han funderar på att lämna Socialdemokraterna om Håkan Juholt blir partiledare. Holmlund hävdar att han blev misstolkad av reportern.

– Jag vet inte hur de har klippt ihop för det var ju sagt i ett sammanhang. Jag vart så förbannade trött på den där som intervjuade mig från dagens Eko så jag tänkte att nu ska jag säga någonting så att hon får någonting att fundera på.

Men vad var det Holmlund sa i Ekot i går? Jo det här:
– Skulle Håkan Juholt bli partiledare tror jag ta mig fan jag lämnar partiet.

Holmlund hävdar att det var lyft ur sitt sammanhang och han antyder att han var trött på reportern.

P4 Västerbotten har fått tillgång till hela den oklippta intervju som Ekots Katarina Helmerson gjorde med Lennart Holmlund. Och så här låter den första delen av intervjun:

Katarina Helmerson: "Nu de här distrikten kommer att förorda Håkan Juholt istället, eller en del av dem. Men hur tycker du, det närmar sig att kongressen ska...

Lennart Holmlund: "Jag kan säga såhär, skulle Håkan Juholt bli partiledare tror jag ta mig fan jag lämnar partiet för han har väl inte visat sig vara den typen av ledare."

Hela Ekots intervju med Lennart Holmlund kan du lyssna på här ovan.

Misstolkad eller inte så är Lennart Holmlund också kritisk mot sitt partis arbete att ta fram en ny partiledare och tycker att valberedning och distriktsordföranden lämnat ute övriga partimedlemmar.

Holmlund kommer att åka ned till extrakongressen för att tala om det inträffade och försöka få till en mer demokratisk valprocess.
– Man borde nominera kandidater på förhand, låta partidistrikten vara delaktiga, säger Holmlund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".