Rättspsyk kritiseras av Socialstyrelsen

Rättspsykiatriska kliniken i Umeå får nu kritik av Socialstyrelsen, efter att anonyma läkarstudenter i fjol anmält förhållandena på avdelningen.

I Socialstyrelsens utredning efter anmälan säger patienter att vården känns mest som förvaring. Personal vittnar om en hårt pressad arbetssituation med överbeläggningar och patienter med svårare tillstånd.

Lars Östlin, skötare och fackombud säger till P4 Västerbotten att verksamheten fungerar på den redan slitna personalens bekostnad. Hans 26 år inom psykiatrin har präglats av nedskärningar.

- Vi har för länge sedan hamnat under botten. Jag är less på att höra att ekonomin är prioriterad. Man tänker inte på att vården borde hålla en högre kvalitet, säger Lars Östlin.

Socialstyrelsen ser positivt på det stora förändringsarbete som kliniken nu genomgår. Bland annat ska man dela upp patienterna bättre och kliniken ska renoveras.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista