Manlig biskop i Luleå stift

Klockan 10 i förmiddags gjorde dom 484 röstberättigade i Luleå stift sitt val om vem som ska efterträda Rune Backlund, Luleå stifts biskop som i år ska gå i pension. Nu är det preliminära resultatet klart, som tyder på att det blir val igen. I morgon tisdag kommer det slutgiltiga resultatet. För den som ska bli ny biskop måste nämligen få mer än hälften av rösterna för annats blir det en andra valomgång. I och med att Hans Stiglund, kontraktsprost och kyrkoherde i Nedertorneå Haparanda församling bara fick 3% fler röster än Erik Aurelius blir det val igen om en månad.
Erik Aurelius är professor i biblisk teologi i Tyskland. Båda fick över 30% Var av rösterna med skillnaden var alltså för lite för att utnänma en ny biskop. Två kvinnor stod till förfogande, Lisa Tegby från Umeå och Karin Burstrand från Luleå, och dom fick bara 6 respektive 8% av rösterna.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista