Umeå

Boxning för alla

1:47 min

Det är brist på fritidsaktiviteter som funkar för alla, det tycker man på FUB, föreningen för utvecklingsstörda barn, unga och vuxna. Men på måndagar i Umeå boxas personer med funktionsnedsättning tillsammans med andra boxningssugna i Umeå Legends lokal.

– Man får röra på sig och träffa kompisar, hålla upp garden.

Träffa kompisar och träna garden det är några anledningar till varför Viktor och Filip gillar att boxas varje måndag. Både Filip och Viktor har funktionsnedsättningar men ser inte det som något hinder för att träna boxning. I dag är det Viktor som knockar Felicia Gregory.

Raad Al-Duhan är grundare av Umeå Legend det var också han som startade verksamheten på måndagar som inkluderar alla.

– Det är meningsfullt och något som normalt inte finns. Man kommer in, tränar, mår bra och så träffar man människor som man i normalt fall inte träffar i såna stunder. Oftast när jag sitter med människor som har funktionshinder så känner de att de är alltid utanför. Det får inte hända - jag menar, vi lever i ett och samma samhälle. Vi ska bara kunna umgås, ha roligt och träna tillsammans, säger Raad Al-Duhan.

Cecilia Olsson arbetar med projektet "Fritid för fler" på Riksförbundet FUB och hon säger att det finns en brist på inkluderade fritidsaktiviteter där alla får plats.

Målet med projektet är att skapa förutsättningar för meningsfulla, utvecklande och inkluderande fritidsaktiviteter för barn, ungdomar och vuxna med utvecklingsstörning.

– Alla har ju rätt till en meningsfull fritid. Ska man bli en del i samhället då är det jätteviktigt att man också kan vara det på sin fritid och det är ju där man ingår i mycket sociala sammanhang. Man lär sig de sociala koderna och knyter kontakter och så vidare. Och det kan många gånger vara berikande för alla att inte alla är exakt lika ändå, säger Cecilia Olsson, projektmedarbetare på FUB, Föreningen för barn, unga och vuxna med utvecklingsstörning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista