Tvära kast i rånrättegång

Rättegången mot de tre unga män som misstänks ha rånat en närbutik på Berghem i Umeå i maj tog i går en oväntad vändning, när en av de tre åtalade plötsligt erkände.

Den unga mannen har hittills nekat till rånet, men när åklagaren igår bad honom säga som det var istället för att ljuga, ramlade sanningen fram. Han erkände att han deltagit i rånet och att det finns en fjärde inblandad, han som jobbade i butiken den söndagkväll när butiken rånades den 16 maj i år. 

Det är tre unga män i 20-årsålder som sitter häktade misstänkta för grovt rån mot närbutiken. En hade redan erkänt att han skjutsat dom andra till och från butiken, men de två andra nekade. Tills igår när även nummer två erkände. Enligt hans berättelse var även den butiksanställde införstådd med att det skulle ske ett rån, något som den butiksanställdes försvarsadvokat  Mari Ann Johansson hävdar inte stämmer. Butiksägaren som fanns med på åhörarbänk chockades över uppgiften att hennes anställda sades vara med på noterna.

Rättegången fortsätter idag och är en i en rad rättegångar mot dryga dussinet unga umebor. Förutom Berghemsrånet gäller det också ett rånförsök mot Skokanonen på Mariedal den 16 mars i år och därutöver olika fall av misshandel vapenbrott, narkotikabrott och stölder.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".