Japan

Osäker framtid i Japan

3:17 min

Nu avråder Utrikesdepartementet svenskar från att resa till Japan på grund av kärnkraftskrisen. Malin Baumann från Umeå har bott och arbetat i Tokyo de senaste åren. Hon har redan rest till Osaka, i den sydligare delen av Japan. Det första mejlet från UD nådde inte henne eller hennes svenska vän i Tokyo vid jordskalvet.

– Varken jag eller han fick något e-mail över huvud taget av svenska ambassaden förrän två dagar efter jordbävningen, så nu fick vi det andra e-mailet. I det första e-mailet rekommenderade de oss att titta på nyheterna – vilket vi naturligtvis redan gjorde.

I det nya mejlet vill svenska utrikesdepartemetet också veta var svenskarna befinner sig och om de har planer på att resa därifrån. Omkring 2 000 svenskar räknar UD med i Japan, ingen inom den nya utökade evakueringszonen på 8 mil från kärnkraftverken i Fukushima. Osaka, där Malin Baumann finns nu, är 30 mil från Tokyo. När vi når henne är klockan omkring 4 på eftermiddagen och stämningen är lugn.

– Här i Osaka ser allting ut precis som vanligt, antar jag, att det ser ut i Osaka. Folk är ute på gatorna, shoppar, jobbar, äter.

När vi når Malin Baumann i Osaka är klockan omkring 4 på eftermiddagen, och hon har just stött ihop med några kompisar som också lämnat Tokyo. Och de diskuterar hur olika nyhetsrapporteringen och krisbedömningen tycks vara inom Japan och utomlands.

Samtidigt som USA, Sverige, Frankrike bland andra skärper rekommendationerna om att flytta längre bort från de trasiga kärnkraftverken så lugnar tonläget i de japanska nyheterna ner sig. Från början berättade experterna på nyheterna att kärnbränslestavarna absolut inte fick vara ute ur vattnet, berättar Malin Baumann, men nu är de ju det och man vattenbombar med helikopter för att kyla ner och förhindra härdsmälta.

– På något sätt känns det som att alla har börjat ta det mycket lugnare på presskonferenserna och nyhetsrapporteringen har lugnat ner sig så vi känner oss egentligen mycket lugnare nu.

– Vi är lite förvånade över hur lugn takt de tar det med att kyla ner med helikoptrarna. De sprutar och så tar de ett uppehåll på några timmar och så släpper de ner lite vatten igen.

Hur länge Malin Baumann och hennes make måste stanna i Osaka av säkerhetsskäl vet ingen. Och vad ska de göra sen? Hur blir det med frilansarbetet?

– Vi har ju alla datorer kvar däruppe, allt material, allting är kvar i Tokyo så vi kan inte riktigt försörja oss här. Det finns ju en gräns hur länge det här kan fortsätta. Men just nu – ingen aning faktiskt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista