Städvillkor

Fusk och svartjobb ska stoppas

1:35 min

För att stoppa fusk och bedrägerier med Rot- och hushållsavdraget ska Skatteverket under året kontrollera företag som ansöker om skattereduktion.

Med kontrollen kan även svartjobb upptäckas, säger Pia Blank Thörnroos skattexpert vid Skatteverket.

– Det kan ju bli en följd också av kontrollen, att vi hittar en hel del annat. Men det som också är viktigt att säga att det blir en del kontroller av kunder. Att man ser att de har rätt till den här skattereduktionen.

– Där kan det vara att arbetet är utfört men man kanske har gjort om kostnaden att en hel del av kostnaden för material och maskiner hamnade på arbetstid, säger Pia Blank Thörnroos rättslig expert vid Skatteverket i Stockholm.

Bara sedan 1 juli 2009 har Skatteverket betalat ut totalt 20 miljarder kronor för Rot- och hushållsavdraget. Det största avdraget görs för Rot och det är även där de största bedrägerierna har upptäckts. För hushållsavdraget var skattereduktionen 750 miljoner kronor under 2009 och ett år senare hade skatteavdraget ökat till 1,3 miljarder.

För att komma åt uppenbara bedrägerier ska företagen kontrolleras både innan och efter att pengarna betalats ut. Kontrollen av utbetalningarna görs centralt på ett och samma ställe i södra Sverige:

– Vi har många företag i fakturamodellen, över 70 000 och de flesta företag är seriösa och det är otroligt viktigt att de inte blir störda och att de får sina utbetalningar i tid. Så det är viktigt att vi verkligen hittar rätt företag att kontrollera.

Så du menar att det finns 70 000 företag som har ansökt?

– Ja som ansöker om utbetalning för kunder som ska ha skattereduktion, säger Pia Blank Thörnroos.

Hur många företag som kontrolleras i Västerbottens län återstår att se. Det är annars svårt att få uppgifter på antal företag, men via ansökningar om skattereduktion så har i alla fall Skatteverket koll på hur många som bland annat ägnar sig åt att städa:

– I det här systemet med fakturamodell där företagen själva begär ut ersättning så kan man ha annan verksamhet också och syssla lite med städning.

– Det gör ju att företagen inte syns, det är ingen enhetlig företagsmassa. Du kan ha ett företag som sysslar med annat, men du har en f-skattsedel och så städar du lite också, säger Pia Blank Thörnroos.

Rut-avdraget

Rut-avdraget infördes 1 juli 2007 och innebär en skattereduktion med 50 procent av kostnaden för att köpa hushållstjänster. Rut-avdraget omfattar bland annat städning, barnpassning, gräsklippning och snöskottning i nära anslutning till bostaden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista