Robertsfors

Jenningskolan lockar med körkort

3:51 min

Jenningsskolan i Robertsfors fortsätter att kämpa för sin överlevnad. Bara 12 elever har valt skolan som förstahandsval till hösten. Men för att locka fler erbjuder man nu gratis körlektioner och körkortsteori.

Niondeklassarna Hanna Karlsson och Niklas Burman i Robertsfors tror att körkortet kan locka fler även om de själva tänker läsa gymnasiet på annat håll:

– Det kan avgöra några stycken som kan stanna kvar för det, säger Hanna Karlsson.

– Det kan ha ganska stor betydelse. De flesta vill ta körkort så fort som möjligt. Men jag kommer inte att söka dit för körlektionerna, jag måste härifrån. Jag vill till Umeå och träffa nya personer, säger Niklas Burman.

Även om bara 12 elever har valt Jenning som förstahandsalternativ så är inte striden över än. Fram till den femte maj kan man välja om och Jenningskolan siktar nu in sig på de som valt Jenning som andrahandsalternativ.

Politikerna i kommunen bestämt att locka med femton gratis körlektioner och körkortsteori för alla elever som väljer Jenning i höst. Skolpolitikern och socialdemokraten Hans Lindgren förklarar varför.

– Det ena skälet är givetvis att försöka locka elever till skolan. Men vi lever i glesbygdskommun och våra elever behöver ett körkort när de har gått ut gymnasiet för att kunna komma ut i yrkeslivet eller läsa på högskola, säger Hans Lindgren.

Det här läsåret går 24 förstaårselever på skolan tillsammans med studenter på komvux och SFI. Rektor Lennart Ljung hoppas på 40 nya elever i höst och menar att skolan är helt avgörande för Robertsfors framtid.

– Jag ser det som en naturlig del i om vi ska överleva som kommun. Vi har en negativ, hur ska vi vända den? Det går inte om vi inte har en bra utbildning, säger Lennart Ljung, rektor på Jenningsskolan.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista