Hälsa

Klamydia ökar bland unga tjejer

1:48 min

Trots intensivt förebyggande arbete ökar klamydia i Västerbotten. Åldersgruppen kvinnor 15-19 år närmar sig nu gruppen kvinnor 20-24 år, där de flesta klamydiafallen finns.

Frida Vännman i Umeå är 17 år och hon tror de flesta unga är medveten om riskerna, men inte bryr sig.
– Unga lever i nuet och när man tycker om någon tänker man inte på konsekvenserna, säger hon.

Under förra året ökade antalet anmälda fall av könssjukdomen klamydia i Västerbottens län med 29 procent. Eftersom gruppen kvinnor 15-19 år nu närmar sig gruppen kvinnor 20-24 år, där de flesta klamydiafallen finns är gymnasieelever en mycket viktig målgrupp.

Anette Pagling är barnmorska på ungdomsmottagningen i Umeå och arbetar bland annat med att informera killar och tjejer som ännu inte fyllt 23 år om riskerna med klamydia. Till exempel att klamydia kan orsaka infertilitet.
– Vi jobbar mycket med att informera. Vi ser en ökning, men vad det beror på vet vi inte, säger Pagling.

Monica Ideström på Smittskyddsinstitutet säger att ökningen av klamydia kan bero på många olika faktorer.
– En orsak kan vara att det kanske varit ideella organisationer som jobbat tidigare som inte längre är verksamma. En annan orsak är att det ständigt är nya ungdomsgrupper man vänder sig till, säger hon.

Men det finns en nationell klamydia handlingsplan.
– Vi ska jobba mot målet om att öka kunskap, förbättra attityder och beteende samt att professionalisera kondomarbetet, säger Monica Ideström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista