Sveriges biskopar i sjukförsäkringsprotest

Luleå stifts biskop Hans Stiglund och hans biskopskollegor ställde sig igår alla bakom Sveriges Kristna Råds öppna brev till regeringen, om kritik mot dagens sjukförsäkringssystem.

– Det är viktigt att de signaler, som kyrkliga medarbetare lyft fram, når till politikerna, som kan förändra systemet. Många människor i Sverige har drabbats hårt på ett utsatt sätt av fattigdom och svårigheter. Detta är inte rätt och därför är detta ett mycket angeläget ärende, säger Hans Stiglund.

Svenska kyrkans 14 biskopar samlade till biskopsmöte i Luleå ställde sig enhälligt bakom Sveriges Kristna Råds öppna brev till regeringen från den 10 mars. Brevet handlar om de konsekvenser som sjukförsäkringsreformen fått för enskilda människor och för familjer i Sverige.

I det öppna brevet, som alltså biskoparna ställt sig bakom, krävs bland annat dessa förändringar:

Svårt sjuka människor måste kunna få sin sjukpenning förlängd utan att behöva ge sig ut och söka jobb/arbeta under sin sjukskrivning.

* Människor ska inte kunna ställas utanför alla försörjningsmöjligheter därför att Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen gör olika bedömningar av deras arbetsförmåga - gemensamma bedömningar, giltiga och gällande i båda systemen, måste göras.

* För människor som inte längre bedöms ha rätt till sjukersättning eller arbetslöshetsersättning måste det finnas en möjlighet att få försörjningsstöd från socialtjänsten även om man exempelvis äger den bostad man bor i.

* Människor ska inte behöva säga upp en trygg anställning och gå ut i arbetslöshet på grund av att de nått en tidsgräns i sjukförsäkringen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista