Domen mot mordbrännarna i Lycksele nu klar

Sluten psykiatrisk vård för den äldre tonåringen och sluten ungdomsvård i ett år och två månader för den yngre. Det blev tingsrättens dom mot de två flickor som anlade den brand som förstörde tingrätten i Lycksele. Detta efter att ha misslyckats med att bränna ner en skola i närheten.

Den äldre flickan bedömdes ha en allvarlig psykisk störning med risk för fortsatt brottslighet och dömdes alltså till sluten psykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning. Det var ett straff som både åklagaren och hennes försvarsadvokat pläderat för.
Den yngre flickans advokat ville att hon skulle dömas till öppen vård hos socialtjänsten men tingsrätten gick på åklagarens linje om sluten ungdomsvård.
Dessutom ska flickorna betala 200 000 kr i skadestånd.
Åklagaren Axel Holmberg säger till P4 Västerbotten att han är ganska nöjd med utfallet förutom att mordbranden inte rubricerades som grov.
Den yngre flickans försvarsadvokat Gunnar Svanström är också relativt nöjd med tingsrättsdomen. Han var inte särskilt överraskade över att hans klient dömdes till sluten ungdomsvård men nöjd med att brottet rubricerats som mordbrand och inte grov mordbrand.
Han gillade också att tingsrätten sänkte skadeståndet till 200 000 kr, ett belopp som ligger långt under det som begärts.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista