Dålig sommar för hö

Den kyliga och blöta sommaren hotar lantbrukarnas skördar. Regnet gör det omöjligt att få ihop torrhö, som senare ska utfordra djuren.

På Röbäck i Umeå har Arne Lindström, LRFs ordförande i Västerbotten och bonde sedan 35 år inte lyckats få in ett enda strå. Arne Lindström är inte ensam att inte ha fått ihop något torrhö, det gäller dom flesta lantbrukarna i länet. Och ju senare höet skördas, desto mindre protein och energi ger det senare djuren som ska äta det.

Dåligt även för andra grödor

Även spannmålet och potatisen är sen och det blir ett dåligt skördeår, säger Ingemar Helgesson på länsstyrelsen. I södra Sverige har potatis regnat bort, men så illa är det inte här. Det är inget kritiskt läge än, bönderna kommer att överleva men med sämre ekonomiskt resultat, säger Ingemar Helgesson. Arne Lindström säger att det här måste vara någon av dom värsta somrarna och att han inte vågar tänka på vad som händer om det fortsätter:                         - Men oron ingår i jobbet, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".