Brandövning på Moröskolan i Skellefteå.Foto: Åza Meijer/SR.
VÄSTERBOTTEN

Stora brister i skolornas brandskydd

Fyra av tio håller inte måttet
1:38 min

Det är stora brister i brandskyddet på skolorna i landet. Det visar en granskning som Sveriges Radio har gjort med hjälp av Räddningstjänstens tillsynsrapporter.

Brandingenjör Daniel Harrala på Räddningstjänsten i Skellefteå säger att det är nästan alltid så.
–  Det är ju så med vår tillsynsverksamhet, det finns alltid någonting att förbättra.

Vid mer än fyra av tio skolor i landet håller utrymningsvägarna inte måttet för en brandsäker miljö - inte heller i Västerbotten. Av över 160 skolor i länet är det endast åtta som får betyget med beröm godkänt. Resten har alla någon form av anmärkning. Annika Burstrand är rektor på Moröskolan i Skellefteå som anordnar en brandövning för radions skull.

– Det handlar om våra nära och kära och är ett exempel på planer vi har i skolan som helt enkelt måste fungera eftersom det handlar om säkerheten. Det finns alltid saker att förfina och förbättra, säger hon till P4 Västerbotten.

Daniel Harrala på Räddningstjänsten i Skellefteå är inte chockad att det var endast en skola som inte hade någon anmärkning av 48 skolor som fått sin tillsyn.

– Det här bevisar att det är bra att vi gör vår tillsyn och att det kommer en person utanför verksamheten och tittar med andra ögon. Ofta blir man också hemmablind, säger han.

De brister som finns är också av olika grad men har ofta med kunskap att göra. En person kanske inte vet vad konsekvenserna skulle bli vid en brand, om en dörr inte är stäng till exempel.

Sveriges Radio har tagit del av tillsynsrapporter från både grund- och gymnasieskolor. Där står att läsa om skolor där branddörrar blockeras av bord, vilket blir jobbigt att flytta på vid brand. Eller så finns det ett klassrum där utrymningen sker via ett fönster på markplan, men där det saknas tydlig märkning av det enda fönster som går att öppna och som ska användas.

Men där tekniken brister kan utrymningsövningar kompensera lite. Jennifer Fambäck, Albin Gustafsson och Vilma Stenman på Moröskolan vet var de ska när larmet går.

– Det finns en karta som vi går efter, säger de.

Det kan bli lite pirrigt med brandövningar.

– Läraren säger ju inte att det är övningslarm, berättar Albin och tycker att frågan om nya klasskompisar som börjar efter en brandövning är självklar.

– Men kommer det någon ny får vi ju visa han vart han ska!

Skolors ansvar för brandskydd

1 januari 2004 trädde Lagen om skydd mot olyckor i kraft. Den lägger ansvaret för brandskyddet  på den enskilde fastighetsägaren eller nyttjanderättshavaren. När det gäller skolor ligger ansvaret för brandskyddet alltså delat på skolledningen och kommunernas fastighetsavdelningar.

Skolor måste bedriva ett systematiskt brandskyddsarbete. Det vill säga att dom fortlöpande måste bedöma vilka brandrisker som finns på skolan och identifiera åtgärder. Till exempel upprätta en brandskyddspolicy, utbilda personal och elever i hur man ska agera om det börjar brinna, upprätta regler och rutiner för brandskyddet, samt regelbundet kontrollera och dokumentera hur det fungerar.

Enligt lagen behöver skolor inte ha något brandlarm. Det dom däremot måste ha är ett utrymningslarm. Skillnaden på ett brandlarm och ett utrymningslarm är att ett brandlarm sätter igång automatiskt när det känner av röklukt, ett utrymningslarm startas oftast manuellt genom att någon trycker på en knapp. Räddningstjänsten menar dock att många gånger är det att föredra att ha ett automatiskt brandlarm som är vidarekopplat till räddningstjänsten.

När det gäller utrymningsvägar ska dessa vara lättöppnade och utåtgående, dom får inte vara blockerade eller låsta.

Källa: Brandskyddsföreningen och Räddningstjänsten Dalamitt

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".