Kommunkontoret i Nordmaling. Foto: Inga Korsbäck/SR.
NORDMALING

Kommunen uppmanas söka hjälp

"Måste tas på allvar"
2:01 min

Nu uppmanar Previa Nordmalings kommun att ta hjälp av Arbetsmiljöverket för att komma tillrätta med arbetsklimatet i kommunhuset.

Att åtta av tio tjänstemän utsatts för kränkning måste tas på allvar säger kommunchefen Magnus Haglund.

– Ja det är naturligtvis väldigt allvarligt att folk som jobbar här i kommunen på kansliet ska ha den här uppfattningen om sin arbetsmiljö och den måste vi tillsammans, både politiker och tjänstemän jobba med, säger Magnus Haglund som tagit del av Previas rapport om hur det är ställt med arbetsklimatet i kommunhuset.

Skälet till utredningen beror bland annat på en enskild tjänstemans anmälan mot det Socialdemokratiska kommunalrådet Ulla-Maj Andersson om kränkande särbehandling.

Av Previas rapport framgår det att det är fler som utsatts för kränkning och då just av Ulla-Maj Andersson.

Av de tio som deltog i undersökningen så svarade åtta anställda att de utsatts för kränkande särbehandling och alla tio har under det senaste året varit vittne till hur en medarbetare eller arbetskamrat kränkts.

Kommunalrådet Ulla-Maj Andersson har även hon låtit sig intervjuas och hon säger i sin tur att hon känt sig kränkt å hotad av kommunchefen.

– Jo, det framgår av rapporten att kommunalrådet känner sig kränkt av den skrivelse som vi i chefsgruppen har lämnat in till kommunstyrelsen. Men däremot vet ju inte jag när jag ska ha hotat henne, säger Magnus Haglund.

Så du har ingen aning vad det handlar om?

– Nej.

Det här som Previa säger att man tycker att Arbetsmiljöverket ska kopplas in, vad tänker du kring det?

– Jag har inte tagit ställning till det. Jag skulle också vilja ha en diskussion med Previa hur man tänker sig där och även med Arbetsmiljöverket. Men det är en sak jag önskar att den politiska ledning och kanske kommunstyrelsen tar ställning till hur man ska gå vidare med det som Previa kommit fram till i utredningen, säger Magnus Haglund.

Hur fungerar det idag då i kommunhuset med anledning av allt som har hänt?

– Jo vi är både politiker och tjänstemän professionella så vi arbetar vidare med de frågor vi har.

– Men vi måste tillsammans hantera Previas rapport hantera hur folk har det på arbetsplatsen och det tror jag att vi kan göra, säger Magnus Haglund.

P4 Västerbotten har sökt Ulla-Maj Andersson för en kommentar men hon är på resande fot. Imorgon onsdag får övriga tjänstemän som deltagit i undersökningen återkoppling på vad Previa kommit fram till.

 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".