Foto: Angelica Ogland/SR Västerbotten
HÄLSA

Samerna friskaste urfolket

"Det är en framgångssaga"
2:32 min

Samerna är ett av de friskaste urfolken i världen. Det visar en rapport från FN.

– Samernas hälsa är en framgångssaga. Men medaljen har en baksida, säger professor Peter Sköld, föreståndare för Centrum för samisk forskning i Umeå.

Vi träffar Peter Sköld i en rökig skogssamisk kåta på hembygdsområdet Gammlia i Umeå. En miljö som var allt annat än hälsosam, ögonsjukdomar och blindhet var mycket vanligt bland samer.

För 100 till 200 år sedan var samernas medellivslängd dessutom 25 år kortare än svenskens, även i lappmarkerna.
– Därför är det förvånande att samerna har en så utmärkt hälsa idag. Det är en framgångssaga, säger Peter Sköld.

Samerna står nämligen i en klass för sig jämför med andra urfolk, även i de rikaste länderna. En expertpanel bestående av sju personer har på uppdrag av FN:s urfolksforum sammanställt en rapport om urfolkens situation i världen.

Rapporten bygger på offentlig statistik och är i stora stycken en dyster läsning.

I USA har urfolken 600 gånger större risk att drabbas av tuberkulos och 62 procent större risk att begå självmord jämfört med riksgenomsnittet. I Australien har urfolken tjugo år kortare medellivslängd och i Kanada lever urfolken 17 år kortare.Över hälften av alla vuxna som tillhöra urfolksgrupper har diabetes typ 2.

Samerna är ett undantag i statistiken och har i princip samma hälsosituation som majoritetsbefolkningen i de nordiska länderna.
– En viktig del av förklaringen handlar om assimilering. Det har vi lyckats så bra med så att samerna har vunnit samma hälsa som svenskarna, säger Peter Sköld.

Men priset för assmileringen kan också bli högt, menar Peter Sköld. Den samiska identiteten kan gå förlorad och det är ett lika hårt slag mot den samiska kulturen.
– Det är baksida på medaljen. Att människor försvinner ur den samiska gruppen är nästan samma skada som hög dödlighet, säger Peter Sköld.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".