1 av 3
Foto: Anders Wikström/SR.
2 av 3
Elever från Archangelsk besöker Stöcke skola. Foto: Anders Wikström/SR.
3 av 3
Foto: Anders Wikström/SR.
STÖCKE

Musikaliskt utbyte med ryska elever

"I like to speak English"
1:51 min

Just nu är skolelever från ryska Archangelsk på besök i Stöcke skola utanför Umeå. Utbytet bygger på ett musikprojekt som utgår från Barnkonventionen.

Stöcke skola har sedan tio år arbetat med utbytesresor till Ryssland och årets projekt är det största hittills. Eleverna har under läsåret fördjupat sig i vissa viktiga artiklar i Barnkonventionen och har fått sätta egna ord på innehållet. Dehar också komponerat musik som ska framföras symfoniorkestern på Norrlandsoperan nästa lördag.

Det gäller att vara uppfinningsrik för att få fram pengarna, säger Bengt Hultman, en av eldskälarna i utbytet.
– De hittar vi i fonder som gärna ger bidrag till projekt som har med mänskliga rättigheter att göra. Tillexempel Folke Bernadottefonden och Olof Palmes minnesfond, säger Bengt Hultman.

Det började med en skola från Petrozavodsk och nu är det skola nummer 2 i Archangelsk som man har utbyte med. 22 ungdomar och 12 vuxna anlände igår till Stöckeskolan.

Boendet är löst genom familjer i byn ställer upp och i maj när det är dags för återbesök för Stöckes sexor i Archangelsk, då är det familjeboende som gäller där också.

Och mötena i familjerna är viktiga säger Bengt Hultman, som nu är pensionär men jobbar vidare med skolan utbyte mot öster.

Skolans rektor Louise Westerlund säger att hela skolan engagerar sig även om det är sexorna som håller i utbytet.
– Jag mötte en elev här i morse som jag tror gick i trean. Han sa att "I like to speak English".

Eina Hagelberg går i 6:a i Stöcke och ska till Archangelsk i maj.
– Det blir spännande att se hur de har det och så, säger Eina.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".