Allt fler döms till sluten ungdomsvård

I förra veckan dömdes den 16 åring som var med och tände på Tingshuset i Lycksele till sluten ungdomsvård. I landet döms nu fler ungdomar än någonsin till sluten ungdomsvård, och platserna är överbelagda.

En orsak till ökningen kan vara att sluten ungdomsvård är en rätt ny påföljd och att den nu börjat användas mer. Men Kari Wergens, advokat i Umeå tycker också att domstolarna blivit hårdare och att det är lättare att dömas till hårdare straff nu än för 10-15 år sedan.

Här i länet döms relativt få till sluten ungdomsvård, en påföljd som infördes 1999 för ungdomar mellan 15 och 17 år, som begått grova brott. Oftast rör det sig om våldsbrott, som rån, misshandel eller mord.

Tanken med sluten ungdomsvård är att den ska ersätta det glapp som tidigare fanns mellan att dömas till vård inom socialtjänsten och att hamna i fängelse.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".