1 av 2
Inger Israelsson (V) Nordmaling Foto: Inga Korsbäck/SR
2 av 2
Ingermar Sandström (C) i Nordmaling pratar ihop sig med partigruppen Foto: Inga Korsbäck/SR
Nordmaling

Oenighet om arbetsmiljöutredning

Oenighet om arbetsmiljöutredning
1:35 min

Det råder delade meningar i Nordmaling om vem som ska utreda den dåliga arbetsmiljön i kommunhuset. Majoriteten har gett kommunens revisionsbyrå, KPMG uppdraget och det är de borgerliga emot.

De borgerliga partierna vill ha en oberoende utredning, men kommunstyrelsens andre vice ordförande, Vänsterpartisten Inger Israelsson ser inga problem med att KPMG till en kostnad av 75 000 kronor utreder:

– Undersökningen gäller ju hela organisationen, men hur KPMG lägger upp arbetet det kan jag inte svara på.

När ska den vara klar?

– Ja det har vi inte heller fått uppgifter om. Vi har bara sagt att chefsskrivelsen ska ha högsta prioritet, säger Inger Israelsson som tillägger att det är kommunstyrelsen som gett KPMG uppdraget.

Ja skrivelsen från sju höga förvaltningschefer där tjänstemännen kritiserat det Socialdemokratiska kommunalrådet Ulla-Maj Anderssons ledarskap och ledarstil ska ha högsta prioritet säger Inger Israelsson (V) som inte delar oppositionens farhågor om en objektiv utredning.

Men Centerpartisten Ingemar Sandström ifrågasätter däremot om arbetsmiljön verkligen är en fråga för kommunens revisionsbyrå, KPMG:

– Vi har inget som helst uppdrag med KPMG då det gäller arbetsmiljöutredningar, absolut inte. Vår upphandling med KPMG som kund gäller revisionsarbete och revisionsuppdrag och det här var inte revisionsuppdrag, det har man tydligt förklarat.

– Det här var en upphandling om arbetsmiljöfråga och en arbetsmiljööversyn, säger Ingemar Sandström.

Ingemar Sandström anser också att beslutet strider mot kommunallagen:

– Till saken hör, vilket också låg i protesten, det är att ett revisionsuppdrag det har ingen i kommunstyrelsens mandat att beställa. Det har bara revisionen och revisionen får sina order å beslut självständigt eller från fullmäktige och kan alltså inte beordras av kommunstyrelsen. Så därför protesterade vi också enligt kommunallagen, säger Ingemar Sandström.

Kommunalrådet Ulla-Maj Andersson (S) vill inte låta sig intervjuas och hänvisar till Inger Israelsson när det gäller KPMGs utredning.

På frågan om den rapport som Previa gjort på uppdrag av kommunchefen Magnus Haglund och som berör en enskild tjänstemans anmälan om kränkande särbehandling, säger Ulla-Maj Andersson att hon till veckan ska ha ett möte om rapporten och vad som kommit fram där.

– Jag kom hem från resa i söndags och vi har inte hunnit prata, säger Ulla-Maj Andersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".