Dyrare penninghantering för butiksägare

Butiksägare i Skellefteå reagerar på allt högre avgifter för hanteringen av pengar. Bland annat har det blivit dyrare att deponera dagskassan i bank.

Från första juni blev det dyrare för butikerna att deponera dagskassorna på bank i Skellefteå. Och nu reagerar butiksägare i Skellefteå på de allt högre avgifterna, både vad gäller korthantering och kontanthantering.

-Om du skulle betala med kort så skulle jag få betala en avgift på fyra kronor rakt upp och ner. Om du så bara köper en kola för 50 öre så blir kostnaden ändå fyra kronor. Det säger Bengt Stenman, ägare till butiken Godisvågen i Skellefteå.

Han har gjort valet att inte acceptera några kort alls. Men även kontanter kostar idag. När Bengt Stenman lämnar in dagskassan efter stängning kostar det 50 kronor i insättningsavgift. Och om han vill växla till sej småpengar kostar det tre kronor per rör.

- Vi försöker komma i från det genom att växla mellan butikerna, men det krånglar till det hela. Jag tycker att bankerna ska ha sin vinst, men den får de genom att låna ut pengar till högre ränta än inlåningen. Som det är i dag så hamnar vi i kläm, säger Bengt Stenman.

Butikerna kan inte längre lika enkelt ta betalt av kunderna. Tidigare i sommar beslöt konkurrensverket att bankerna får förbjuda handlarna att ta ut en avgift vid betalning med VISA eller Mastercard.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista