Jan-Olof Eriksson tänker dricka Skellefteåvatten behandlat med desinfektionstabletterna. Foto: Örjan Holmberg/SR
Smittan i Skellefteå

Tablett renar vatten

Tabletter mot cryptosporidium
1:30 min

En uppfinning från Skellefteå kan rena dricksvatten från cryptosporidium. Produkten finns redan i handeln som desinfektionmedel för vattentankar i husvagnar och båtar. Efter magsjukeepedemin i Östersund lät uppfinnaren Jan-Olof Eriksson testa tabletterna för parasiten cryptosporidium och nu dricker han behandlat kranvatten.

– Jag har en 25-litersdunk på bänken där jag ska stoppa i tio tabletter och i morgon bitti så kan jag börja använda vattnet, säger Jan-Olof Eriksson som 1997 fick Skapapriset till Alfred Nobels minne och en check på 300 000 kronor för uppfinningen.

Desinfektionstabletterna bygger på väteperoxid, en vanlig industrikemikalie som även används som desinfektionsmedel inom sjukvården.

Karolinska institutets tester av vattentanksrengöringstabletterna, som redan funnits i ett 10-tal år, visade att Cryptosporidium dog efter en halvtimme. Men doseringen är viktig och man måste vänta ett dygn för att vattensmaken inte ska försämras, säger Jan-Olof Eriksson.

– Det var ju otroligt. Helt plötsligt har jag... Jag springer omkring för att försöka skaffa kapital för att bilda ett företag runt det här så dyker parasiten upp här. Det var som ett gyllene tillfälle, då kanske jag får sälja lte grann av den här produkten, säger uppfinnaren Jan-Olof Eriksson.

Länkar om smittan i Skellefteå

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".