Lagledaren Richard Oskarsson. Foto: Shaho Aulla/SR
Brandsäkerhet i skolan

Föreningar informeras inte om brandsäkerhet

Föreningar informeras inte på skolorna
1:24 min

När Sveriges Radio granskat brandsäkerheten vid landets skolor, har flera brister upptäckts. Bland annat får föreningar som övernattar på skolorna sällan information om utrymmningsvägar eller annan brandsäkerhet.

Föreningar som övernattar i skollokaler får sällan information varken av arrangörer eller skolorna om brandsäkerheten eller utrymningsvägar . Samtidigt har Sveriges Radio i sin granskning upptäckt brister i brandsäkerheten hos många av landets skolor.

- Arrangörerna borde tänka mer på att få ut information både i de häftarna de brukar dela ut när man checker in på skolorna och även muntlig. Man får ju visst en del information, men information om brandsäkerhet har jag aldrig hört eller fått, säger Richard Oskarsson Lagledare för Flickor 17 Ersboda och Ersmark.

När ett lag anmäler sig till en kupp bli laget placeras i någon skolsal. De övernattar i Gymmpahall, matsal eller vanliga klassrum. Ledare och tränare får inte den informationen som behövs angående brandsäkerhet därför måste de själva ta reda på instruktioner när de kommer fram till skolorna. Rickard Oskarsson säger att det inte heller finns brand utrustningar på vissa skolor om någon brand inträffar.

- Det är ju viktigt att veta vart man ska ta vägen om det inträffar en brand, till exempel utrymningsvägar. Man måst få de informationerna om det är fönster eller dörrar som är utrymningsvägar, säger han.

Hur allvarligt är det att man inte får de informationerna?

- Det kan bli väldigt allvarlig om det nu skulle inträffa en brand. Om vi inte får de informationerna vart vi ska då blir det jätte allvarligt, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".