Röda pricka är personer som haft magsjuka och de blå enkätsvar från friska.
Skellefteå

Inget spår av parasiten

"Fortsätt koka vattnet"
1:36 min

Inte heller den andra analysen från vattenverket Abborren i Skellefteå innehöll några spår av parasiten Cryptosporidium. Det meddelar Smittskyddsinstitutet. Men Skellefteå kommun fortsätter ändå att uppmana befolkningen i centrala Skellefteå att koka sitt vatten.

– Vår uppmaning att koka vatten kvarstår och det kan bli långvarigt, säger Kristina Sundin Jonsson, kommunchef i Skellefteå kommun. Vi fortsätter att jobba efter tesen att parasiten finns i vattnet, säger kommunchef Kristina Sundin Jonsson.

Vattenproverna kommer från råvattnet till vattenverket Abborren, utgående dricksvatten från vattenverket, vattenledningsnäten i Örviken och Ursviken samt avloppsreningsverket Tuvan.

Trots de negativa provsvaren finns ändå mycket som pekar på att parasiten sprids via vattnet. Smittskyddsenheten vid NUS i Umeå har kartlagt de ca 4400 enkätsvar om magsjuka som Skellefteå kommun hittills fått in. Enligt smittskyddsläkare Stephan Stenman visar spridningen en typisk bild för smitta via dricksvatten.

Smittan är koncentrerad till centrala Skellefteå och de sjuka är jämt fördelade över staden.

Enligt all expertis Stephan Stenman konsulterat är det inte längre troligt att parasiten cryptosporidium spridits via livsmedel.

Man fortsätter att fastställa sjukdomsfall. 24 fall har hittills bekräftas, vilket kan jämföras med drygt 160 säkerställda fall under utbrottet i Östersund i vintras.

Omkring 4 400 har svarat på enkäten på kommunens hemsida. Av dem har 2 400 angivit att de har haft magsjuka sedan den 1 april och de symtom som uppgetts stämmer väldigt väl med just kryptosporidios, enligt Stenmark.

Han tror inte att epidemin har nått sin kulmen ännu. Inkubationstiden gör att folk fortsätter att insjukna även efter det att påbudet om kokning av vatten infördes.

Länkar om smittan i Skellefteå

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".