Ulla Löfgren kräver granskning av rikstrafiken

Rikstrafikens ekonomi borde ganskas av riksrevisionen. Det anser Ulla Löfgren moderat riksdagsledamot från länet, och suppleant i riksdagens trafikutskott.

- Hittills har de inte skött sig bra. Något fel är det på hur de handlar upp trafik, det är jag övertygad om, säger Ulla Löfgren till P4 Västerbotten

I våras föreslog Rikstrafiken att dra ner olönsamma flyglinjer till Norr- och Västerbotten från nästa år med 10 procent. Nu kommer tankar om att dra ner nattågen till Norrland för att rikstrafiken ska klara sin budget.

När rikstrafiken bildades 1999 som den statlig myndighet som upphandlar olönsam tåg, flyg och båt-trafik i Sverige var Ulla Löfgrens parti moderaterna emot det. Trafikutskottet har bland annat som mål att se till att Sverige har en citat ”samhällsekonomiskt effektiv och långsiktigt hållbar transportförsörjning för medborgarna och näringslivet i hela landet.”

- Man kan inte hålla på och dra ner på trafiken till Norrland. Det är den viktigaste satsning som staten gör på den här landsändan, säger hon.

Ulla Löfgren vill först se vad Rikstrafikens och Connex sparandet på nattågen till norrland kommer att innebära för resenärerna, och om det blir försämringar tänker hon agera.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".