Hundratals invånare i Skellefteå misstänks ha smittats av magparasiten. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix
Smittan i Skellefteå

Fler bekräftade fall av magparasit

"Det är svårt att hitta parasiter i vattenprover"
1:18 min

På fredagen hade 39 fall av infektionen kryptosporidios bekräftats hos dem som insjuknat i magsjuka i Skellefteå, jämfört med torsdagens 24.

Totalt 19 inlagda patienter och 12 ur personalen på Skellefteå lasarett är magsjuka, uppger Västerbottens läns landsting i ett pressmeddelande.

– Av de vi väl tar prov på hittar vi infektionen hos mer än hälften, säger Stephan Stenmark, smittskyddsläkare vid Västerbottens läns landsting, till TT.

Misstankarna om att vatten är smittkällan har stärkts ytterligare. En kartläggning visar att de personer som druckit mycket vatten oftare har blivit sjuka.

I den grupp Skellefteåbor som druckit mycket vatten, mer än två glas om dagen, är fler sjuka än friska.

De som har druckit mindre vatten än så har hållit sig friskare, enligt resultatet av en enkät som Skellefteåbor svarat på. Cirka 6 400 personer har fyllt i webenkäten varav 3 200 uppger att de varit sjuka, enligt pressmeddelandet från Västerbottens läns landsting.

– Ju mer vatten man druckit, desto större sannolikhet är det att man blivit sjuk och det stärker ju teorin om vattenspridning, säger Stenmark.

Parasiten som smittat de som bekräftats sjuka har dessutom artbestämts till Cryptosporidium hominis. Det är en typ av parasit som enbart sprids av och smittar människor.

– Man kan alltså känna sig trygg i att ge sina husdjur och boskap kranvatten. Man behöver inte heller leta källan i läckage från lantbruk, säger Stenmark.

Kommunen har tagit fler prover på vattnet i Skellefteå. De provsvar som kom på torsdagskvällen visade inga spår av parasiten.

– Det Smittskyddsinstitutet säger är ju att vattnet är huvudmisstanken, men man vill ju börja se något på provtagningen snart, säger Kristina Sundin Jonsson, kommunchef, till TT.

Prover tas under hela helgen och skickas sedan till Smittskyddsinstitutet för analys.

Svaren kommer troligen inte att komma in förrän efter påskhelgen.

– Vi jobbar fortfarande på som om vattnet vore smitta, säger Sundin Jonsson.

Föräldrar uppmanas att skicka med sina barn en vattenflaska med kokt vatten på tisdag när skolorna och förskolorna öppnar igen.

Tolv av de anställda som skulle ha jobbat på Skellefteå lasarett i helgen har själva blivit magsjuka.

– Det är ju svårare att få tag i medarbetare en sådan här helg, men vi har kunnat lösa det med timanställda, säger chefläkare Ulf Oscarson till TT.

Lika många som har lagts in för magsjuka har också kunnat gå hem.

Därför är läget stabilt och enstaka vårdplatser är lediga, enligt Oscarson.

Sjukhuset får vatten i en tank från kommunen. Vattnet delas sedan ut i plastdunkar till varje avdelning.

– Det är klart att det blir mer arbete, men vi har etablerat bra rutiner kring hur vi ska göra, säger Oscarson. 

 TT/Ekot

Länkar om smittan i Skellefteå

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".