Älvsvattnet nedanför vattenverket Aborren. Foto Åza Meijer SR.
Skellefteå

Inga spår i nya dricksvattenprover

De dricksvattenprover som togs under lördagen innehöll inga spår av parasiten Cryptosporidium, men Skellefteborna uppmanas att fortsätta att koka vattnet. Fler prover kommer att tas.

Vattenproverna kommer från uppströms inloppet till vattenverket Abborren, inkommande råvatten till vattenverket Abborren och nätprov i Ersmark och Frostkåge. Det handlar enligt Kristina Sundin Jonsson, kommunchef i Skellefteå, om dricksvattnet och där finns inga spår.

Prover har även tagits på inkommande avloppsvatten till avloppsreningsverket Tuvan och inkommande avloppsvatten till Kåge och där hittade man vissa spår, men ett säkert resultat kommer på tisdag.

– De proverna tyder på att parasiten finns på orten, men alltså bara i avloppsvattnet, säger Kristina Sundin Jonsson.

Vattnet från vattenverket Abborren är fortfarande den huvudmisstänka smittkällan och fler prover ska tas i morgon och under resten av veckan.

– Vi är i en annorlunda sits jämfört med Östersund. De hittade Cryptosporidium i dricksvattnet direkt, säger Kristina Sundin Jonsson.

– Vi fortsätter söka efter källan och rekommenderar samtidigt fortsatt vattenkokning, säger smittskyddsläkare Stephan Stenmark.

Kommunen fortsätter också att söka efter en UV-anläggning, som kan rena vattnet från parasiter.

Under tiden har kommunen ställt ut vattentankar till lasarettet, äldreboenden, gruppboenden och förskolor. Skolelever uppmanas att själva ta med sig vatten som har kokats.

Länkar om smittan i Skellefteå

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".